MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienity bigos z młodej kapusty z kiełbasą, boczkiem i koperkiem. Delikatny i sycący. Wypróbuj przepis na wiosenny obiad dla całej rodziny

Pyszne i aromatyczne danie na ciepłe dni. Poznaj przepis na tradycyjny bigos z młodej kapusty. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i aromatyczne danie na ciepłe dni. Poznaj przepis na tradycyjny bigos z młodej kapusty. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Wyśmienity bigos z młodej kapusty to jeden z najlepszych i najprostszych obiadów, które możemy przygotować wiosną i latem. Jest łatwy do zrobienia, tani i powstaje w ekspresowym tempie. Doskonale smakuje z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami. Dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku takie danie jest bardzo sycące.

W skrócie:

Tradycyjny bigos - sprawdzony przepis

Młoda kapusta to zdecydowana królowa sezonu wiosenno-letniego. Od maja aż do końca lata możemy cieszyć się tym pysznym, zdrowym warzywem. Warto wykorzystać ją w kuchni na różne sposoby. Polecamy m.in. wyśmienity i niesamowicie delikatny schab duszony z młodą kapustką, gołąbki, łazanki czy młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. Jednym z najpopularniejszych dań z tego warzywa jest oczywiście tradycyjny bigos z młodej kapusty. To idealny pomysł na obiad na ciepłe dni. Jest sycący, aromatyczny i po prostu pyszny. Gwarantuję, że trudno będzie się od niego oderwać. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, więc można wracać do tego przepisu przez całą wiosnę i lato. Wypróbuj przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą i koncentratem pomidorowym.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić najlepszy bigos z młodej kapusty.

Bigos z młodej kapusty - przepis z kiełbasą i koncentratem

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: ok. 5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula lub dwie małe,
  • 200 g boczku wędzonego lub surowego,
  • 300 g kiełbasy np. wiejskiej lub podwawelskiej,
  • ok. 1 litr wody lub bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • koperek, ilość według uznania,

przyprawy:

  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka cukru,

zasmażka:

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Jak zrobić tradycyjny bigos z młodej kapusty?

  1. Umyłam i osuszyłam kapustę. Posiekałam ją na mniejsze kawałki.
  2. Przełożyłam kapustę do garnka i zalałam bulionem. Zagotowałam.
  3. Kiełbasę obrałam ze skórki i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  4. Boczek pokroiłam w kostkę.
  5. Cebulę drobno posiekałam.
  6. Marchewkę obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach.
  7. Na patelni podsmażyłam boczek i kiełbasę.
  8. Dodałam cebulę i marchewkę, smażyłam przez ok. 3 minuty.
  9. Do kapusty dodałam podsmażony boczek z kiełbasą, cebulą i marchewką.
  10. Dodałam także wszystkie przyprawy, wymieszałam i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut.
  11. Następnie dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam i gotowałam ok. 5 minut.
  12. Na koniec przygotowałam zasmażkę: na patelni podsmażyłam mąkę z olejem i mieszałam, aż lekko zbrązowiała.
  13. Dodałam do zasmażki kilka łyżek bigosu i wymieszałam, wrzuciłam całość do garnka z bigosem i znowu dokładnie wymieszałam.
  14. Dodałam posiekany koperek i gotowałam jeszcze ok. 5 minut.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienity bigos z młodej kapusty z kiełbasą, boczkiem i koperkiem. Delikatny i sycący. Wypróbuj przepis na wiosenny obiad dla całej rodziny - Strona Kuchni

Wróć na bolkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto