MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w...
fot. VD Photography / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Daktyle: bogate źródło przeciwutleniaczy i potasu

Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w organizmie. Te suszone owoce nie tylko dodają energii, ale przede wszystkim – dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego we krwi błonnika – wspomagają układ pokarmowy, a co za tym idzie, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki zawartości potasu suszone daktyle koją nerwy i wspomagają serce. Są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy ze wszystkich suszonych owoców. Zachwycając się ich właściwościami, trzeba jednak pamiętać, że to bardzo kaloryczne owoce – w 100 g mają ok. 277 kcal. Ze względu na wysoką zawartość cukru, powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.

Zobacz również

Kolor Fest Radomsko 2024. Dzień kolorów i baniek mydlanych w Parku Solidarności

Kolor Fest Radomsko 2024. Dzień kolorów i baniek mydlanych w Parku Solidarności

Z cyklu, było i nie ma. Dwór w Tarpnie na Ziemi Zalewskiej

Z cyklu, było i nie ma. Dwór w Tarpnie na Ziemi Zalewskiej

Polecamy

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy

Modna dieta może poprawiać pamięć. Działa pozytywnie na mózg

Modna dieta może poprawiać pamięć. Działa pozytywnie na mózg

Co robić w najkrótszą noc w roku, czyli w noc świętojańską? Poznaj tradycje

O TYM SIĘ MÓWI
Co robić w najkrótszą noc w roku, czyli w noc świętojańską? Poznaj tradycje