W skrócie
Szukasz pomysłu na pyszne ciasto bez pieczenia? Polecam mleczną kanapkę. Nazwa, wygląd oraz smak deseru nawiązuje do popularnego batonika. Jeśli jesteś jego fanem, to koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z kajmakiem i mlekiem w proszku. Jest proste do zrobienia i trudno je zepsuć. Będzie idealnym poczęstunkiem do kawy. W przepisie na ciasto mleczna kanapka możesz wykorzystać domowy krem kajmakowy, który jest równie łatwy do przygotowania. Jeśli chcesz ułatwić sobie sprawę, to po prostu kup gotową masę kajmakową. Ciasto mleczna kanapka będzie równie smaczne. Pamiętaj, by odpowiednio długo schłodzić je w lodówce. Na zimno smakuje najlepiej.
Ciasto mleczna kanapka – przepis na pyszne ciasto z kajmakiem
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Porcja: blacha 30 x 20 cm
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Na spód:
- 250 g ciasteczek maślanych lub herbatników,
- 150 g masła,
- 5 łyżek gotowego kremu orzechowego.
Na krem:
- 350 g domowego kremu kajmakowego lub gotowej masy kajmakowej,
- 2 szklanki ugotowanego mleka w proszku,
- 100 g cukru,
- kostka masła.
Na polewę czekoladową:
- 150 g czekolady deserowej,
- 150 ml śmietanki 30%.
Polecam także: Najlepsze ciasta bez jajek. Wypróbuj sprawdzone przepisy
Jak zrobić ciasto mleczna kanapka?
- Najpierw przygotowałam spód. Ciasteczka zmieliłam w blenderze i przełożyłam do miski.
- W rondelku roztopiłam masło, wlałam do ciasteczek, dodałam krem orzechowy i wymieszałam.
- Spód ułożyłam w formie wyłożonej papierem i lekko ugniotłam. Wstawiłam do lodówki.
- Następnie zajęłam się przygotowaniem kremu do przełożenia ciasta.
- Masło utarłam z cukrem aż zrobiło się puszyste. Powoli dodawałam mleko (nie powinno być zbyt ciepłe) i dalej miksowałam na gładką masę.
- Krem kajmakowy przełożyłam do rękawa cukierniczego i wylałam na spód ciasta. Następnie na kajmaku ułożyłam warstwę kremu mlecznego.
- Ciasto wstawiłam do lodówki i zajęłam się polewą czekoladową.
- W rondelku podgrzałam śmietankę i dodałam czekoladę. Nie gotowałam, tylko mieszałam do uzyskania gładkiej polewy. Zostawiłam do lekkiego przestudzenia.
- Polewę czekoladową wylałam na ciasto i wstawiłam do lodówki na trzy godziny.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?